Varför man ska välja ett svenskt webbhotell

De finns flera anledningar varför man ska välja ett svenskt webbhotell men ändå finns det fall där det är bättre att välja webbhotell utanför Sverige.

Ett svenskt webbhotell erbjuder support på svenska och i många fall går det att komma åt dem genom telefon, vilket kan vara svårare för ett webbhotell utomlands.

Det är också mycket viktigt att dina besökare är så nära din webbserver som möjligt. Det är alltså den fysiska placeringen som spelar roll och om du nästan bara har besökare från Sverige så kommer dina besökare finna din hemsida bättre om den laddas snabbt.

Hastigheten kan vara en avgörande faktor om besökaren lämnar din hemsida eller inte. Du gynnas också mer av sökmotoroptimering om din webbserver ligger i samma land som dina besökare kommer ifrån. Även om det idag inte är vanligt så kan man fortfarande söka på ”sidor från Sverige” i Google.

För en privatperson har du de svenska konsumentlagarna som skyddar dig. Om du köper en tjänst från ett annat land är det inte säkert att det landat har upprättat samma skydd för sina konsumenter.

Ska man aldrig välja ett webbhotell utomlands då?

Det finns absolut fall där detta kan vara aktuellt. Om dina besökare kommer från hela världen så spelar det inte så stor roll för dina besökare om webbservern är placerad i Sverige, Europa eller Amerika.

Det kan också vara en kostnadsfråga. Sverige har inte de billigaste webbhotellen och ibland kan det vara värt att satsa på ett webbhotell utomlands. Försök däremot att alltid få din webbserver så nära dina besökare som möjligt. För en svensk går det mycket snabbare att surfa på en hemsida från Nederländerna eller Tyskland än en från U.S.A.