Dedikerad Server

Dedikerad server är en server som är avsedd att användas av endast dig och skiljer sig därför från vanliga webbhotell och VPS-lösningar. Du som väljer att använda en egen server får full kontroll på vilken mjukvara som installeras och körs vilket är väsentligt för vissa verksamheter. Dessutom slipper du dela kapaciteten med andra.

En dedikerad server kan användas till väldigt mycket och ofta har du stora valmöjligheter att välja operativsystem (OS) och hur servern ska konfigureras från början. Däremot får du göra de flesta av inställningarna själv så länge inte detta ingår i avtalet med servern. Detta brukar dock räknas som dyrare lösningar och går ofta under namnet ”Managed Server”. Med det får du i princip en egen webbserver som fungerar precis som ett avancerat webbhotellskonto, vilket kan vara bra om du har en stor hemsida fast saknar den tekniska kompetensen.

I Sverige finns det en hel del företag som hyr ut dedikerade serverar och det ska inte förknippas med co-location som innebär att du köper en server som passar dina behov och betalar för en plats med el och Internetanslutning. Om något går sönder på en dedikerad server som t.ex. en hårddisk eller minnesmodul så byter företaget ut det snabbt och enkelt på plats. Något som är betydligt svårare om du väljer co-location.

Jämför priser på dedikerade servrar

För att underlätta jobbet lite för dig har vi gjort en relativt enkel sammanställning av återförsäljare i Sverige och utomlands som erbjuder just dedikerade servrar och liknande lösningar. Listan är inte på något sett komplett men det ger dig en bra hum om vilka varianter där finns, vad det kostar och hur olika hyresavtal ser ut.

Miss Hosting Logo Miss Hosting
Miss Hosting har flera färdiga alternativ på dedikerade servrar som dessutom är väldigt prisvärda. Du kan enkelt välja till cPanel och WHM till servern och Miss Hosting hjälper dig även att flytta hemsidor gratis om du redan kör det.
från 1299kr/mån
Mer info
Oderland Logo Oderland
Oderland är ett av de större och bättre webbhotellen i Sverige och erbjuder så väl vanlig dedikerad servrar som managed server. Priserna är bra och du kan välja SLA-avtal helt efter eget önskemål.
från 1500kr/mån
Mer info
Inleed Logo Inleed
Inleed är ett av de billigaste webbhotellen som även erbjuder dedikerade servrar till riktigt bra priser. Det finns tre alternativ att välja mellan och du kan köpa till både kontrollpanel och ”Managed Server” som extratjänst.
från 500kr/mån
Mer info

Vilka är fördelarna med en dedikerad server?

En egen server har många fördelar framför andra lösningar. Om vi jämför med ett webbhotell så delar där flera hundratals och ibland tusentals kunder på en och samma server. Detta gör att varje enskild användare inte kan förbruka speciellt mycket av serverkapaciteten innan servern blir överbelastad vilka då påverkar alla kunder på servern negativt.

Att dela servermiljö med andra kan även få andra oönskade bieffekter som att en kund blir mål för en DDOS-attack men detta kommer i sin tur påverka hela serverprestandan och det är inte omöjligt att alla kunders hemsidor blir oåtkomliga under den tiden. Detta är något som inte påverkar dig i samma utsträckning när du har servern själv.

En annan fördel är att du har full tillgång till systemet och kan installera och konfigurera vilka serverapplikationer du vill. Kanske behöver du något sällsynt tillägg eller stöd för en funktion som vanligtvis inte finns på webbhotell och då kan du med en egen server installera det själv. Detta kan du även göra med en VPS (Virtuellt privat server) men där delar du fortfarande en fysisk server med flera andra.

När bör man välja en dedikerad server?

Om det är en hemsida du driver så bör du uppgradera till en dedikerad server när ett flertal olika scenarion inträffar. Om du växt ur webbhotellet och behöver mer serverresurser så kan både VPS och dedikerad server vara alternativ. Om du växer snabbt kanske det inte är lönt med en VPS utan bättre att gå direkt till en dedikerad server för undvika omständigheterna som uppstår när man måste flytta.

Ett annat scenario är att ett webbhotellskonto fortfarande duger men att hemsidan börjar omsätta väldigt mycket pengar. Kanske driver du en e-butik eller någon annan affärsverksamhet där hemsidan är väsentlig för att detta ska fungera. Då kanske det är värt att uppgradera för att minimera riskerna och öka tillgängligheten.

En egen server ger mer kapacitet och minskar sannolikheten att någon annan orsakar problem för dig. Om detta är viktigt så är förmodligen en egen server rätt väg att gå.

Vad behöver man kunna för att sköta en egen server?

Om du funderar på att skaffa en egen dedikerad server och är orolig över den tekniska aspekten i det hela så har du helt rätt. Det är absolut ingenting som är enkelt och även om där finns många guider på nätet som visar hur man gör och ändrar saker så ska man veta vad man ska leta efter och när något väl går snett vill man oftast fixa detta snabbt inte behöva leta efter lösningar själv som kanske tar flera dagar att reda ut.

Om du inte känner att du kan handskas med operativsystemet bra (oftast Linux) och inte har väldigt bra koll på nätverksinställningar, hur man konfigurerar webbservern (Apache), MySQL, PHP, Mailserver och andra serverapplikationer så bör du nog se till att hyra in den tjänsten.

Oftast erbjuder de som hyr ut servern olika lösningar för att ta hand om servern, s.k. ”Managed server”.